Klik for at komme til forsiden
Teater Foredrag Om mig Det muntre hjørne
Blandede oplevelser i Korona
Portræt af Morten Knudsen
Portræt af Søren Højsgaar
Anmeldelse af Et lykkeligt liv
Når mine hænder er dine hænder
Anmeldelse af I kørestol gennem regnskoven
Anmeldelse af Ilden

”NÅr mine hÆnder er dine”,

er en film om hjÆlperordningen

Af Dan R. Brock


Gennem fire brugere og fire hjælpere får vi en beskrivelse af forskellige sider af ”verdens bedste hjælperordning”, som ordningen bliver beskrevet af Egmont Højskolens forstander, Ole Lauth.
Der bliver tegnet et positivt og levende billede af hjælperordningen, både som arbejdsplads og som et redskab for at kunne leve et aktivt og udadvendt liv.


Brugere og hjælpere kan ikke sættes i kasser

Det står hurtigt klart, at brugere og hjælpere ikke er en ensartet størrelse. Det er en størrelse, der ikke kan sættes i kasser og skemaer. I filmen er de fire brugere af begge køn i alderen mellem 22 og 52 år. Der er en person med selvstændig virksomhed, en tidligere socialrådgiver, en højskole kursist og en familiefar alle med hjælpertimer mellem 17 og 24 timer i døgnet. Filmen viser på en rolig og nær måde nogle af de særlige forhold der gør sig gældende i et usædvanligt arbejde. Den beskæftiger sig med mange relevante temaer i forhold til det yderst tætte forhold, der er mellem brugeren og handicaphjælperen.

Er hjælperen hovedsagligt et redskab til at få hverdagen til at fungere? Er hjælperen en del af det sociale liv for brugeren? Eller kan man overhovedet opdele tingene på den måde? Filmens styrke er klart, at den ikke giver entydige svar, men gennem de meget forskellige brugere og hjælpere, viser at behovene og ønskerne er vidt forskellige og at arbejdsforholdene derfor også er yderst forskellige. Men alle kan fungere utrolig godt, så længe der er gensidig respekt for hinanden og begge parter tager ansvar.


NØdvendig fortrolighed

Filmen behandler mange væsentlige, og ofte vanskelige aspekter af hjælperordningen.

Den specielle rolle en hjælper befinder sig i, når man skal være til rådighed og samtidig holde sig i baggrunden – at ”være fluen på væggen”.

Vi får et indtryk af den nødvendige fortrolighed mellem bruger og hjælper der eksisterer, når man i arbejdssituationer kommer helt ind på livet af hinanden og er vidne til meget personlige og intime sager.
Filmen viser fint, at der er forskellige opfattelser og grænser for hvilke arbejdsopgaver der skal udføres af hjælperen.


Et nyttigt supplement

Filmens svageste side er, at den henvender sig til ”både brugere, hjælpere og fagpersoner”, hvilket er en meget uensartet gruppe. Der er stor forskel på, om hjælperordningen er et fuldstændig ukendt område eller om man er bruger og hjælper med lang tids erfaring. I førstnævnte tilfælde kan den være med til at give et lille kig ind i en ny og anderledes verden, der lægger op til gode muligheder for et spændende samarbejde. Den vil dog på ingen måde kunne stå alene, da der er mange konkrete spørgsmål der trænger sig på før og i begyndelsen af en karriere med hjælperordningen. Den kan være en god inspiration, for begge parter, i forberedelsen til de første jobsamtaler, for at få stillet de rigtige spørgsmål. Det bliver så spændende at se, hvordan kommende hjælpere finder ud af at denne film eksisterer.

For erfarne brugere og hjælpere er filmen alt for almen. Den går ikke dybt nok ned i nogle af de problemstillinger, der bliver nævnt. Hvordan har filmens personer forholdt sig, når grænser skulle brydes eller er blevet overtrådt? Hvad gør man, hvis fortroligheden er blevet brudt? Blot for at nævne nogle stykker.
Desværre er filmens hjemmeside stadig under opbygning, og det har ikke været muligt at vurdere den, Men den kan vise sig at blive et meget nyttigt supplement både for nye og erfarne brugere, hjælpere og fagfolk.

Det er befriende endelig at se noget materiale, der ikke kun handler om paragraffer, tørre facts og økonomiske beregninger, men derimod om de personer, der har problemstillingerne helt inde på livet og er med til at skabe verdens bedste hjælperordning, nemlig brugerne og handicaphjælperne. Og netop dette beskriver ”Når mine hænder er dine” på en smuk og varm måde.

Klik er for at sende en mail til Dan Brock